Ecologie dag 2019

Op 14 november vond de tweede ecologie dag van de Burgemeester van Jouw Noordzee plaats bij onze partner Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, aan de voet van de Noordzee. Dit jaar ging het over vleermuizentrek, de toestand van de Noordzee onderwater en al het heerlijks wat er op ons bord lag tijdens de lunch.

Vleermuizenmigratie
Sander Lagerveld, onderzoeker WUR, legde aan de genodigden uit waarom de Noordzee zo’n belangrijke grens vormt voor vleermuizen, het best zichtbaar op het scheidingsgebied tussen land en zee. En dus de cruciale plek voor een meetstation boven op het dak van Huis ter Duin.

Een reis door de Noordzee
Met Ben Stiefelhagen, Willem Heijdeman en Klaudi Bartelink van Stichting Duik de Noordzee Schoon kregen de gasten een fascinerende reis onderwater. Natuurlijk ging het over al het moois en onverwachts, maar ook was er een kritische noot over de huidige stand van zaken rond het schoonmaken van de Noordelijke zee – MSC Zoe.

Ook Joop Coolen, onderzoeker WUR, nam de gasten mee onderwater. Hij praatte ons bij over de biotoop in de directe omgeving van productieplatformen op de Noordzee.

De burgemeester zelf, Marcelien Bos-de Koning, zette de discussie over de balans op de nieuwe Noordzee op scherp met het Noordzeespel, waarin opvallend overzichtelijk was welke ‘spelers’ allemaal een rol hebben op zee.

Kleine pieterman
Over spel gesproken: Stichting de Noordzee nam iedereen op een speelse manier mee langs allerlei vreemde wezens op het strand of in het water. De snotolf werd de meest populaire van de dag.

Roodbaars
Wat we aten? De door chef-kok Ben van der Ark geregisseerde maaltijd ging over roodbaars, makreel en de daarbij passende vanille-risotto.

Bekijk onderstaande video voor een sfeerverslag.