Burgemeester van Jouw Noordzee in gesprek met basisschool leerlingen

Als onderdeel van de jaaragenda ging de Burgmeester van Jouw Noordzee in april langs bij twee basisscholen in Noord-Holland. Het doel van de jaaragenda van Mariken Betsema is om in gesprek te gaan over de Noordzee met verschillende doelgroepen in Nederland.

Door: Mariken Betsema, 30 april 2019

“Op 17 april had ik de ontzettend leuke taak om samen met de burgemeesters van Bergen en Den Helder met kinderen in gesprek te gaan over onze Noordzee. Op één dag gingen we naar de Mattieu Wiegmanschool in Bergen en naar basisschool De Duynvaerder in Den Helder. Als Burgemeester van Jouw Noordzee had ik de kinderen een brief gestuurd met de opdracht na te denken over wat hun wensen zijn voor hun Noordzee in 2050. Via deze weg wilde ik de belangen, zorgen en wensen van de kinderen wat betreft de toekomst van de Noordzee in kaart brengen. Die informatie wil ik graag voorleggen bij de heer Jacques Wallage, voorzitter van het Noordzeeoverleg. Het Noordzee Akkoord dat uit dit overleg moet komen zal de komende decennia dienen als een overeenkomst met afspraken tussen de energie-, voedsel-, en natuursectoren. Maar zo’n Noordzee Akkoord moet natuurlijk ook kunnen worden gedragen door de volgende generatie Noordzeegebruikers en belanghebbenden.

Bergen
De dag begon in Bergen waar burgemeester Hetty Hafkamp en ik met overweldigend enthousiasme door de kinderen van groep 6 werden ontvangen! Ik stond versteld van hoeveel ze al over de Noordzee wisten en de vragen die ze voor ons hadden voorbereid. ‘Hoeveel windmolens komen er en zijn ze allemaal echt nodig?’ En, ‘Wat is nou eigenlijk een vishotel?’, ‘Hoe zit het met de toeristen?’ Maar in het bijzonder waren plastic en natuur belangrijke thema’s voor de kinderen. Het werd ons al gauw duidelijk dat de kinderen in 2050 graag een Noordzee zien vol met zeeleven en zonder plastic.

Den Helder
De volgende stop was Den Helder waar burgemeester Koen Schuiling voor ons klaar stond. We werden hartelijk ontvangen door de leerlingenraad en groep 7 van de school. Ook hier zat het wel snor met het enthousiasme van de kinderen. Een belangrijk punt hier was dat de kinderen de Noordzee, en het leven ín de Noordzee, ontzettend graag van dichtbij willen bewonderen. Er waren grandioze ideeën van glazen tunnels en observatiestations zodat iedereen een stukje Noordzee onder water kan ervaren. Dat geeft ook meer waardering voor de prachtige zee in onze achtertuin.

Bijzonder eindresultaat
Vinden jullie ook niet dat we verder moeten met deze mooie ideeën? Ik wel! Op 18 mei ga ik als Burgemeester van Jouw Noordzee op het Zapp Your Planet Event in Hilversum met nog eens 5.000 kinderen in gesprek en neem ik zeker ook deze kunstwerkjes mee.”